Skip to main content

slider nieuws

Hypotheken

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek los je niet direct af op de hypotheek maar wordt je inleg belegd. Met het hiermee opgebouwde kapitaal wordt aan het einde van de looptijd de hypotheek afgelost. Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening. Er kunnen geen nieuwe beleggingshypotheken worden afgesloten. Als je voor 2013 deze hypotheekvorm al had dan mag je deze houden.

Beleggen via een levensverzekering

De maandelijkse premie die je betaalt, wordt belegd in een levensverzekering. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering aan het einde van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. In de levensverzekering kun je ook een dekking tegen overlijden afspreken.

Een voordeel van beleggen via een levensverzekering is dat je niet direct aflost op de hypotheek, waardoor de hoogte van de aftrekbare rente gedurende de looptijd gelijk blijft (geldt alleen voor hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013). Daarnaast kan je door het beleggen een hoger rendement halen dan door te sparen.

Een nadeel van de beleggingshypotheek is dat deze hoge kosten kent in de eerste jaren. Hierdoor is de waarde opbouw in de eerste tien jaar lager dan de rest van de looptijd. Verder is het beleggingsrendement variabel. Hierdoor is het onzeker of de beleggingen aan het einde van de looptijd genoeg hebben opgeleverd om de hypotheek af te lossen.

Als je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hebt als levensverzekering, dan bouw je hierbij onder bepaalde voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1. Hierbij ben je wel gebonden aan bepaalde fiscale regels, waardoor je minder flexibel zult zijn.

Rechtstreeks beleggen via een beleggingsrekening

Bij beleggen via een beleggingsrekening stort je geld op een beleggingsrekening. Dit kan eenmalig bij aanvang, of periodiek gedurende de looptijd. Je stortingen worden belegd in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Tegen overlijden kan apart een overlijdensriscoverzekering afgesloten worden.

Voordelen van beleggen via een beleggingsrekening is dat je maximaal gebruik maakt van stijgende aandelenkoersen. Daarnaast ben je flexibeler omdat je je niet aan fiscale spelregels hoeft te houden.

Een nadeel van beleggen via een beleggingsrekening is dat je niet belastingvrij belegt, maar ieder jaar belasting moet betalen over je belegde geld in box 3. Wel heb je recht op een vrijstelling in box 3. Een ander nadeel is dat je het risico loopt dat je beleggingen aan het einde van de looptijd minder waard zijn dan je nodig hebt om de hypotheek af te lossen.

Is een groot deel van je hypotheek gebaseerd op beleggingen en ben je bang dat je het benodigde eindkapitaal niet zal halen? Neem dan direct contact met ons op.

stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht

Het kan zijn dat wij even telefonisch niet bereikbaar zijn. Stuur ons een whatsapp bericht of laat een bericht achter via onze website.

 

Stuur bericht