Skip to main content

slider nieuws

Hypotheken

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je maandelijks niks af op de hypotheek. Wel betaal je maandelijks rente over de hypotheeklening. Je bouwt met deze hypotheekvorm geen vermogen op. Het is echter wel mogelijk om uit eigen initiatief tussendoor af te lossen op de hypotheek.

Bij verkoop van het huis of uiterlijk aan het einde van de looptijd, moet je de hele lening terugbetalen. Meestal is het echter mogelijk om de lening te verlengen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Voor een aflossingsvrije hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers tegenwoordig een hogere rente dan bij een hypotheekvorm waarbij maandelijks wordt afgelost. Het verschil bedraagt in veel gevallen 0,20 % en loopt bij sommige aanbieders op tot wel 0,85% bij langere rentevaste periodes.

Bij een beleggingshypotheek kan er ook een aflossingsvrij gedeelte zijn. Dit ontstaat vaak als de beleggingen onvoldoende rendement opleveren. Voor het gedeelte van de hypotheek dat niet automatisch uit de beleggingen wordt afgelost, zul je aan het einde van de looptijd een andere oplossing moeten vinden.

Als je gaat verhuizen of wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker met deze hypotheekvorm, dan krijg je te maken met nieuwe financieringsregels. Namelijk dat in veel gevallen het aflossingsvrije deel niet meer mag bedragen dan 50% van de marktwaarde van de woning.

Er zijn bepaalde situaties waarin een aflossingsvrije hypotheek niet langer financieel verantwoord is. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je in de toekomst een aanzienlijk lager inkomen zult hebben, bijvoorbeeld door naderend pensioen. Of als de hoogte van het aflossingsvrije deel van de hypotheek meer dan 50% van de waarde van de woning bedraagt. In dit soort situaties kijken wij graag met u mee wat de beste mogelijkheden zijn voor uw situatie.

 

 

stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht

Het kan zijn dat wij even telefonisch niet bereikbaar zijn. Stuur ons een whatsapp bericht of laat een bericht achter via onze website.

 

Stuur bericht